Na de overstap op LED-verlichting merkt u dat de lamp blijft gloeien. Dit kan dit verschillende oorzaken hebben. Een ervan is dat de lichtbron nog restenergie opslaat. Of dat het geval is, kunt u kunt eenvoudig controleren door de lamp direct na het uitschakelen uit de fitting te halen. Blijft hij nog een beetje nagloeien, dan is de oorzaak de lichtgevende laag of de driver. Als het licht direct uitgaat, dan ligt het nagloeien aan de elektrische installatie.
Het is niet erg als de lichtgevende laag of de driver verantwoordelijk is voor het nagloeien. Zodra de energie op is, gaat het licht uit. Dit kan enkele seconden tot een paar minuten duren. Als u wilt dat het licht direct helemaal uitgaat, dan kan het vervangen van de lichtbron de oplossing zijn.
Als de elektrische installatie de oorzaak is van het nagloeien, dan blijft de lamp ook na het uitschakelen een beetje branden. Daar is meestal een simpele verklaring voor: bij LED’s is een zeer lage restspanning voldoende om te voorkomen dat de diode helemaal uitgaat. Dit is vaak het geval als u oude dimmers gebruikt die nog ontworpen zijn voor gloeilampen.
Voor een correcte werking hebben de dimmers een minimumbelasting nodig, die onder het niveau van zuinige lichtdiodes ligt. Daarom kan de dimmer ook als hij uit staat, zijn uitgangsspanning niet volledig uitschakelen. Hierdoor blijft de lichtbron een beetje nagloeien. De oplossing is een dimmer die ontworpen is voor LED-technologie.