Lichtaansturing
Kan het licht in de woonwereld comfortabel met een traditionele schakelaar worden aangestuurd?
Nee, want er komt meer bij kijken als "aan" en "uit". Alleen door het licht te dimmen kan de
lichtsterkte van de verlichting individueel op uiteenlopende behoeften worden afgestemd, bijvoorbeeld als intensieve leeslamp of als gedempt licht voor gezellige uren.
In ruimten met meerdere lampen kunnen bovendien gedetailleerde lichtscènes voor verschillende stemmingen worden opgeroepen met een passende lichtaansturing - door een druk op de knop. De drie kernelementen voor het juiste licht zijn: schakelen, dimmen en oproepen van lichtscènes
Schakelen - snel, flexibel en eenvoudig
Lichtschakelaars bevinden zich doorgaans aan de wand naast de deur. Met deze schakelaars kunnen meestal alleen de vast geïnstalleerde lampen van een kamer worden aangestuurd. Dit is als enige oplossing alleen zinvol in ruimten waar men niet lang verblijft en maximaal twee lampen aan of uit hoeft te doen, zoals het gastentoilet, de vestibule of de bergruimte. Voor een comfortabele en energiebesparende lichtaansturing op de WC en in de vestibule beveelt light11 een bewegingsmelder aan. In ruimten met drie en meer lampen wordt de bediening met deurschakelaars onoverzichtelijk, omdat de individuele schakelaars snel met elkaar worden verward.
Slechts zelden kunnen schakelaars naast de deur individuele stopcontacten schakelen, zodat bijvoorbeeld vloer- of tafellampen bij het binnengaan van de ruimte kunnen worden in- of uitgeschakeld. Het nadeel: Als de lamp direct aan de lamp wordt uitgeschakeld, dan verliest de schakelaar bij de deur zijn functie - en omgekeerd.
Voor ruimten met drie en meer lampen en voor tafel- en vloerlampen beveelt light11 daarom een lichtaansturing aan. De passende schakelapparatuur zoals drukknopschakelaars en afstandsbedieningen en de bijbehorende ontvangers kunt u bij light11 onder
lichtaansturing bestellen.
Dimmen - de juiste dimmer voor de juiste lamp
Het traploos dimmen van lampen is bijna voor alle type lampen mogelijk. Hoewel lampen voor
lichtdioden (led),
fluorescentielampen en
compacte fluorecentielampen speciaal in een dimbare uitvoering aangevraagd moeten worden, kunnen alle lampen voor halogeenlampen en
gloeilampen tot maximaal 400 W door een dimmer worden aangestuurd.
Spaarlampen kunnen in het algemeen niet worden gedimd. Ondertussen zijn er echter spaarlampen, die door in de handel gebruikelijke dimmers met faseaansnijding aangestuurd kunnen worden.
Halogeen metaaldamplampen (ontladingslampen) kunnen niet worden gedimd. Bij vast geïnstalleerde hang-, plafond- en wandlampen is de dimmer zoals gebruikelijk in de wandcontactdoos van de deurschakelaar geïntegreerd.Bij lampen voor halogeenlampen of gloeilampen met stekkers kan een dimmer direct als snoerdimmer zijn geïntegreerd. Voor lampen met stekkers zonder dimmer kunnen naderhand stekkerdimmers worden verkregen die gewoon tussen de stekker en het stopcontact gemonteerd kunnen worden.
Voor het onderling afgestemd, eenvoudig en comfortabel dimmen van alle lampen in een ruimte beveelt light11 lichtaansturing aan. De passende schakelapparatuur zoals drukknopschakelaars en afstandsbedieningen en de bijbehorende ontvangers kunt u bij light11 onder lichtaansturing bestellen.
Lichtscénes - Instant sfeer
In ruimten met drie of meer lampen kunnen verschillende lichtscénes voor verschillende stemmingen door middel van lichtaansturing snel en eenvoudig worden opgeroepen door een druk op de knop.
Hierdoor hoeft u niet elke avond door de hele kamer te lopen om de afzonderlijke lampen naar wens in te stellen. In plaats hiervan drukt u eenvoudig op de knop en hierna wordt de kamer door alle lampen afgestemd op het gezellige bijeenzijn, eten, lezen en TV kijken enz. verlicht.
Het aansturen van lichtscénes afgestemd op lichtstemmingen in kamers met drie en meer lampen is kinderspel. In plaats van elke lamp afzonderlijk in te stellen, drukt u op een knop en een van de door u vooraf geprogrammeerde lichtscénes wordt automatisch opgeroepen. Geef bij het progammeren een keer aan welke lampen in de kamer aan een bepaalde lichtscéne worden toegekend en de lichtsterkte hiervan.
Voor ruimten met drie of meer lampen beveelt light11 lichtaansturing aan. De passende schakelapparatuur zoals drukknopschakelaars en afstandsbedieningen en de bijbehorende ontvangers kunt u bij light11 onder lichtaansturing bestellen.
Daglichtschakeling - verhoogt het prestatievermogen
Een intelligente oplossing voor dynamisch licht bieden moderne werkpleklampen die het ontbrekende daglicht automatisch door kunstlicht vervangen. Als er buiten een wolkje aan de hemel staat, dan wordt het kunstlicht sterker, komt het zonnetje weer tevoorschijn, dan wordt het kunstlicht zwakker. Door een constante verlichting van het bureau wordt vermoeidheid voorkomen en het prestatievermogen duidelijk verhoogd.
Lampen met daglichtschakeling kunnen afzonderlijk bij light11 worden aangevraagd.
Overzicht van lichtaansturing
Met een lichtaansturing kunnen lampen in een ruimte flexibel en comfortabel worden in- en uitgeschakeld. De draadloze bedieningsapparaten kunnen gewoon worden gemonteerd waar ze worden gebruikt zonder hierna dure kabels te hoeven installeren. De lichtaansturing wordt gebruikt voor het in- en uitschakelen, dimmen en oproepen van lichtscénes. Alle lampen die in de lichtaansturing geïntegreerd moeten worden, worden door een gemeenschappelijke radiografische zender aangestuurd. Hiervoor moeten de individuele lampen met een radiografische ontvanger worden uitgerust.
De installatie van een lichtaansturing kan ook naderhand zonder hoge kosten in standaardwoningen plaatsvinden. Radiografische zenders en ontvangers kunt u bij light11 onder lichtaansturing bestellen.
Schakelapparatuur - op de plaats waar ze nodig zijn
Om snel, flexibel en eenvoudig het juiste licht op de juiste plek te laten schijnen, is een intelligente positionering van de schakelapparatuur zoals schakelaars bepalend.
Schakelaars moeten zich altijd bevinden waar ze gebruikt worden:
- naast de deur
- in de zone waarin de lamp wordt gebruikt, bijvoorbeeld de eettafel, naast de nachttafel of sofa of & fauteuil.
Hoe kunnen schakelaars en andere apparatuur geïnstalleerd worden waar ze nodig zijn? Heel eenvoudig: Dankzij de moderne radiografische technologie kunnen ze draadloos op de gewenste plaats worden op- of ingebouwd. Een mobiele afstandsbediening biedt de meeste flexibiliteit. Montage naast de deur maakt het in- en uitschakelen van het licht bij het betreden van de ruimte mogelijk. Montage in veel gebruikte zones maakt de directe in- en uitschakeling van het licht mogelijk. Het licht kan comfortabel en zonder op te staan worden in- en uitgeschakeld, bijvoorbeeld tijdens het lezen in bed of in een fauteuil en op een & sofa.
De afstandsbediening maakt het gebruik vanuit alle zones mogelijk en alle lampen kunnen vanuit een ruimte worden in- en uitgeschakeld. De afstandsbediening wordt als aanvulling op vast gemonteerde schakelapparatuur aanbevolen, omdat u de afstandsbediening niet altijd bij de hand heeft wanneer u een kamer binnengaat of u zich in zones bevindt zoals de eettafel, bed, fauteuil of & sofa.
De radiografische technologie voor de eenvoudige installatie van schakelapparatuur zoals schakelaars en afstandsbedieningen en de bijbehorende ontvangers kunt u bij light11 onder lichtaansturing bestellen.
Overzicht van schakelapparatuur
Light11 beveelt de volgende schakelapparatuur aan voor de woonwereld:
Schakelapparatuur
Functie
Gebruik
Radiografische afstandsbediening comfort
Locatie: variabe
Globale lichtaansturing:
Programmering
Alle lampen:
Alle aan/uit, licht/donker, 5 lichtstemmingen opslaan en oproepen
Individuele lampen en lichtgroepen:
aan/uit, licht/donker.
De radiografische afstandsbediening is nodig voor het programmeren van alle aspecten van de lichtaansturing
Voor een bediening op afstand in woon- en eetkamers en andere ruimten met meer als 2 lampen of lichtgroepen
Radiografische afstandsbediening Basis
Locatie: variabel
Tot twee afzonderlijke lampen of lichtgroepen: aan/uit, licht/donker
In slaapkamers en andere ruimten met max. 2 lampen of lichtgroepen
Radiografische drukknopschakelaar 3-standen
Locatie: bij de deur, in zones en bij fauteuils & en sofa's
Alle lampen:
Alle aan/uit 4 lichtstemmingen oproepen
In woon- en eetkamers en andere ruimten met meer als 2 lampen of lichtgroepen
Radiografische drukknopschakelaar 1 stand
Locatie: bij de deur, in zones en bij bedden
Individuele lampen of lichtgroepen:
aan/uit, licht/donker
in slaapkamers, keukens, vestibules en andere ruimten met max. 2 lampen of lichtgroepen
Schakelaar, 1 /2 standen
Locatie: bij de deur
Tot twee individuele lampen of lichtgroepen:
aan/uit
In eenvoudige ruimten met max. 2 lampen of lichtgroepen
Drukknopdimmer 1 stand
Locatie: bij de deur
Individuele lampen of lichtgroepen:
aan/uit, licht/donker
In ruimten met max. 2 lampen of lichtgroepen
Programmeren - eenvoudig en flexibel
De ontvangers (bijvoorbeeld een radiografische stekkerdimmer, een radiografische snoerdimmer) van elke afzonderlijke lamp moeten afzonderlijk worden geprogrammeerd en de functies (lichtscénes, lampen aan/uit of licht/donker) van de afzonderlijke zenders (radiografische afstandsbediening, radiografische drukknopschakelaar) moeten afzonderlijk worden toegekend. Zo kunnen de instellingen van de lichtaansturing individueel flexibel worden gekozen en geprogrammeerd.
Eerst wordt de lamp, waarvan de ontvanger geprogrammeerd moet worden, met een korte druk op de knop van de ontvanger uitgeschakeld. Hierna moet u 4 seconden lang op dezelfde knop drukken om de ontvanger in de programmeermodus te zetten. Het bereiken van de programmeermodus wordt door een knipperend led-lampje of een pulserende toon aangegeven.
Met de zender wordt wordt aan de ontvanger van de lampen een lichtscéne of bij afstandsbedieningen ook een kanaal toegekend, waarmee de lamp afzonderlijk kan worden aangestuurd. De succesvolle toekenning van de ontvanger wordt door een constant brandend led-lampje of een aanhoudende toon bevestigd.
Voor de toekenning van verschillende lichtscénes of kanalen van een zender aan een ontvanger wordt het proces door het opnieuw inschakelen van de programmeermodus van de ontvanger meermaals gestart.
De toekenning "Alle aan" en "Alle uit" bij afstandsbedieningen gebeurt automatisch tijdens de toekenning van het kanaal.
Na het vast toekennen van de kanalen en lichtscénes op de zender aan de ontvanger, volgt het opslaan van de individuele lichtscénes. Hiervoor wordt het licht van de lampen, waaraan een lichtscéne tijdens de programmering werd toegekend, via de toegewezen kanalen op de radiografische afstandsbediening Comfort afzonderlijk gedimd of in-/uitgeschakeld. Wanneer de gewenste lichtscéne voor alle lampen is ingesteld, wordt deze door het drukken op de hiervoor bestemde lichtscéne knop opgeslagen in het geheugen. Hiervoor moet de lichtscéne knop drie seconden lang worden ingedrukt. Hierna wordt de oude, hiervoor geprogrammeerde lichtscéne opgeroepen, en na drie seconden wordt de nieuwe lichtscéne geprogrammeerd en opnieuw ingesteld.