Led


Led - de lichtrevolutie



In tegenstelling tot de traditionele gloeilamp produceert de led of ook wel "lichtemitterende diode" genoemd, geen licht door temperatuurstraling maar door het omzetten van elektrische energie in licht door middel van een halfgeleider. De levensduur van een led hangt af van het materiaal en de bedrijfsvoorwaarden en ligt gemiddeld rond de 50.000 uur. Bij een brandtijd van 3 uur per dag bedraagt de levensduur bijna 46 jaar! De lichtopbrengst is met 40-100 lm/W duidelijk hoger als de opbrengst van gloei- en halogeenlampen. De nieuwste led generatie met 100 lm/W is net zo efficiënt als een fluorescentielamp. Led's zijn compact, uiterst robuust en geven geen infrarode of UV-stralen af. Dit is zeer gunstig voor het aanlichten van warmte- en UV-gevoelige voorwerpen zoals chocolade of waardevolle schilderijen.

Witte led's hebben momenteel een kleurweergave index van Ra= 80, wat vergelijkbaar is met een fluorescentielamp of energiespaarlamp. Met gekleurde RGB-led's kunnen fascinerende rode, groene en blauwe kleureffecten worden verkregen. Hiermee kunnen tot 16 miljoen kleuren worden gemengd. Op deze manier kunnen voorwerpen, wanden en zelfs hele ruimten in verschillende lichtstemmingen worden gehuld, van warm, gezellig, fris, levendig tot koele, ijzige lichtstemmingen, alles is mogelijk.

Door de compacte afmetingen kunnen led's vooral geïnstalleerd worden op plaatsen die met traditionele lampen vanwege hun grote afmetingen tot nu toe niet verlicht konden worden. Het verlichten van meubels, trappenhuizen en zelfs straatstenen is op deze manier doodeenvoudig. Samenvattend valt te zeggen dat led's vanwege hun hoge energieefficiëntie, hun geringe afmetingen en kleurwisseling veelzijdig in woon- en werkruimten kunnen worden ingezet.
De led-techniek wordt snel verbeterd zowel wat prijs als efficiëntie aangaat. Het is te voorzien dat led in de komende jaren als sfeerverlichting, accentverlichting en ook als basisverlichting een dominerende rol zal spelen.

Lees ook Lichtkleur


top